IT i undervisningen« | »

Zip og andre måder at komprimere filer

Nogle IT-systemer i den danske gymnasieverden benytter sig af Zip-komprimering til nem overførsel af filer. Eksempelvis Lectio samler uploadede opgaver i en Zip-fil, når man vil downloade klassens afleveringer. Når opgaverne er rettede, kan man selv samle dem i en zip-fil, som efterfølgende uploades i systemet, som så selv distribuerer opgaverne til elevernes konti. Men hvad er en Zip-fil egentlig?

Zip er en metode til at komprimere data uden af miste informationer i datamængden. Mange steder benyttes Zip-formatet til at samle en række filer og så at sige pakke dem sammen i en enkelt let håndterlig fil, som så kan sendes via email eller deles via andre kanaler. Når en fil eller en række filer komprimeres med Zip bliver de underkastet en række algoritmer, som gør det muligt at formindske størrelsen på filerne.

Folk med en Mac-computer har et indbygget værktøj til at komprimere filer med. Det findes i control-klik menuen. Windowsbrugere har brug for et 3-partsprogram til at komprimere filerne med. 7-zip er et open source gratis program til komprimering af data.

Zip er ikke den eneste metode til filkomprimering ude på nettet. Det er måske nok det mest udbredte, men man støder ofte på andre typer komprimering. Rar og Tar er udbredte formater. 7-zip kan åbne en lang række formater ud over zip, så Windowsbrugere er dækket ind med dette program. Mac-brugere har brug for et 3-parts program, hvis man vil åbne andre formater end zip. Stuffit-expander er et gratis og glimrende program til dette formål.

Billedet er fra wikimedia commons. Læs om rettigheder her

Posted by on 03/09/2013.

Tags: , , , , , ,

Categories: Kategorier, Værktøjer

0 Responses

Leave a Reply

« | »
Recent Posts


PagesSwitch to our desktop site