IT i undervisningen« | »

Google docs – smart samarbejde i klasseværelset

Google er mange ting. Mange tror, at Google kun er den hjemmeside, som de har sat som startside i deres browser, hvorfra de søger informationer på internettet – hvorfra de googler. Det er selvfølgelig Googles vigtigste produkt. Google tjener sine penge på de annoncer, der står øverst – markeret med en svag gul farve – i listen af søgeresultater, samt de annoncer, der står til højre på samme liste. Så søgning er vigtig for Google.

Imidlertid så har Google kastet sig over mange andre områder inden for IT. Mange bruger Gmail, som er Googles emailsystem. Færre kender til Google Docs. Google Docs er en samling kontorprogrammer i stil med de velkendte Word, Excel og Powerpoint fra Microsoft. Forskellen ligger i, at Google Docs ligger på internettet. Man skal altså ikke downloade noget program for at bruge Google Docs. Alt foregår i ens internetbrowser.

En fundamental forskel på Google Docs og Microsoft Office er muligheden for at dele sine dokumenter og have flere mennesker til at arbejde på det samme dokument samtidigt. Denne funktion er nyttig i mange forskellige sammenhænge. Et oplagt eksempel er projektarbejde, hvor alle i en gruppe arbejder samtidigt i det samme dokument. Det gør, at man altid ved hvor de andre er kommet til, og man risikerer ikke at ændringer i dokumentet går tabt, når man sender reviderede udgaver rundt i gruppen. Alle ændringer i dokumenter bliver nemlig gemt automatisk, mens man skriver.

En anden oplagt anvendelse af Google Docs er i klasserummet. Man kan organisere en hurtig brainstorm, hvor alle klassens input ender i samme dokument. Man kan lade smågrupper svare på forskellige delspørgsmål om et emne og få klassens samlede viden om emnet kondenseret i et fælles dokument. Undervejs kan man som underviser følge med i gruppernes fremskridt og coache de, som måtte have brug for det. Her kan det være hensigtsmæssigt at aftale med klassen hvordan læreren benytter denne indsigt i gruppens arbejde. Eleverne kan let komme til at føle sig overvåget, hvilket kan afføde konflikter. På den anden side oplever en del elever, at gruppearbejdet bliver mere fokuseret, fordi de ved, at læreren kan læse med i deres fremskridt.

Endeligt er Google Docs oplagt som feedbackværktøj, hvis man arbejder med kreativ skrivning. En elev kan dele sit dokument med læreren og denne kan så på aftalte tidspunkter læse passager og kommentere dem mens eleven er i sin arbejdsproces.

Fordi Google Docs er browserbaseret gemmes alle data på ens Google konto. Det vil sige, at alle ens dokumenter ligger sikkert på en af Googles servere. De bliver konstant sikkerhedskopieret. Det gør at ens dokumenter er langt mere sikre mod tab end de Worddokumenter, man har liggende på sin egen computer.

Det skal siges, at hvis man vil arbejde med specielle formateringer af ens dokumenter eller er vant til at arbejde med nogle af Microsoft Words avancerede værktøjer, så kan Google Docs ikke følge med. Men til hverdagsopgaver, som dem elever og lærere arbejder med i skolen, er Google Docs et glimrende alternativ, som i øvrigt er ganske gratis.

De øvrige programmer i Google Docs omfatter regneark, præsentationsprogram, tegneprogram, et program til formularer og et tabeltegningsprogram.

For at komme igang skal man oprette en googlekonto. Med den får man adgang til alle Googles services inklusiv Gmail, Google Kalender, Youtube, Google+ og mange andre funktioner.

Posted by on 10/01/2012.

Tags: ,

Categories: Værktøjer

3 Responses

  1. [...] at man kan bruge servicen sammen med en hel klasse, hvilket gør Co-Meeting til et alternativ til Google Docs dog med et lidt andet [...]

    by Hold møder i cyberspace med Co-Meeting | IT i undervisningen on Apr 16, 2012 at 14:40

  2. [...] mere om QR-koders oprindelse her Læs mere om brug af Googledokumenter her Læs mere om brug af blogs i undervisningen  her Del denne [...]

    by Interaktivitet med QR-koder | IT i undervisningen on Nov 23, 2012 at 19:28

  3. [...] Se efter linket til Drive eller Drev i menubjælken, når du er logget ind på din Google-konto, og følg instruktionerne. Læs mere om Googles kontorprogrammer her [...]

    by Google Drive – 5GB gratis plads på nettet | IT i undervisningen on Jan 27, 2013 at 14:12

Leave a Reply

« | »
Recent Posts


PagesSwitch to our desktop site