IT i undervisningen« | »

Evernote – ekstra hukommelse overalt

Hvorfor skal man bruge et noteprogram til sine noter istedet for at bruge Word? Det kan der være mange gode grunde til. Noter i Word er en glimrende måde at forfatte noter på i mange sammenhænge. Især hvis man er grundig i sin opbygning af sit filsystem. Mange oplever imidlertid, at mappen med dokumenter sander til over tid, og at det bliver sværere og sværere at finde frem til lige præcis det dokument, man leder efter.

Her kan et dedikeret noteprogram være en bedre løsning. Der findes en lang række noteprogrammer, som alle har forskellige måder at løse arkiveringsproblematikken. Andre programmer har mere fokus på den måde man komponerer sin note på. Et eksempel på denne løsning er det populære OneNote fra Microsoft. Dette program fokuserer på en mere intuitiv måde at komponere sine noter på.

Et andet populært program er Evernote. Hvad er det specielle ved det? Evernote fungerer på alle platforme og er tilgængeligt via en internetbrowser uanset hvor i verden man befinder sig. Samtidig har Evernote en genial søgefunktion, som gør det let at genfinde sine noter.

Evernote består af et selvstændigt program, som man downloader til sin computer. Man skal også oprette en konto på Evernote.com. Alle noter, som bliver skrevet i det selvstændige program bliver automatisk synkroniseret til ens Evernotekonto. Dermed er ens data sikret, hvis man oplever at ens computer går i stykker. Hvis man blot vil skrive noter og gemme dem i Evernote, foregår det i selve programmet. Evernote har imidlertid også en række andre muligheder og funktioner.

En specielt genial funktion er, hvis man bruger Evernote på sin smartphone. Her kan man tage et foto af en tekst – for eksempel en filmplakat, en museumstekst eller noget andet. Evernote gør efterfølgende teksten søgbar, så man senere kan finde fotografiet ved at søge på den tekst, der står på det. Det er ret smart.

Evernote tilbyder også tilføjelser til de mest populære internetbrowsere. Man får dermed en Evernoteknap tilføjet i sin browser, som gør det let at gemme websider. Det er ret smart, hvis man sidder og researcher et projekt og har brug for at gemme informationerne til senere gennemsyn. Websiderne bliver gemt med aktive links, så man let kan navigere videre til de sider, der linkes til. Man kan også med Evernoteknappen klippe enkelte markeringer ind i programmet. Evernote er altså meget fleksibelt i forhold til de ting man kan gemme i programmet. For eksempel kan Evernote også gemme dokumenter og PDF-filer. Noter i Evernote organiseres med såkaldte tags. Tags kan oversættes til mærkater, og hvis man er lidt disciplineret med sine tags, er de en god hjælp til at organisere ens noter. Imidlertid vil de fleste blot anvende søgefunktionen, når en note skal findes igen.

En særlig smart browsertilføjelse hedder Clearly. Den fungerer med Googles Chrome-browser. Det særlige ved den er, at den rydder websiden for alt andet end den relevante tekst. Man undgår dermed at klippe reklamer og irelevante billeder ind i Evernote. Klik på linket og læs mere om Clearly.

Evernote er gratis i udgangspunktet. Med den gratis løsning får man 60 megabyte upload om måneden. Det er rigeligt, hvis man blot gemmer tekst i Evernote. Hvis man imidlertid ønsker at gøre brug af Evernotes mange muligheder, kan en Premiumkonto være vejen frem. Det giver 1 gigabyte upload om måneden, hvilket er nok til at gemme fotos, tusindvis af dokumenter og talrige websider. Læs mere på Evernote.com. Her kan du også downloade programmet og oprette en Evernotekonto.

Evernote er anvendeligt for undervisere, som ønsker et overskueligt redskab til at gemme og organisere sin research. Evernote har en glimrende delingsfunktion, som gør det let at dele noter med andre. For eksempel kan man dele en artikel, man har fundet på en avishjemmeside med sin klasse via Evernote. På den måde undgår man, at avisen fjerner artiklen igen, eller at den bliver begravet så dybt i avisens arkiver, at den er svær at finde frem til igen. Hvis den ligger i ens Evernote, kan den let findes frem og deles.

 

Posted by on 22/02/2012.

Tags: , , , , ,

Categories: Mobil, Værktøjer

2 Responses

  1. [...] og gør den daglige færden på nettet lettere og mere produktivt. Tidligere har jeg skrevet om Evernote her på siden. Evernotes webclipper er et eksempel på et browser-plugin, der gør det supernemt at [...]

    by Hvilken browser bruger du? | IT i undervisningen on Jan 21, 2013 at 15:39

  2. [...] formatering og lign. fungerer optimalt på denne måde. Man kan klippe hjemmesiden ind i Evernote (som beskrevet her), eller man kan downloade teksten som en ebog ved hjælp af browsertilføjelsen dotEPUB. Det gør [...]

    by dotEPUB – gem hjemmesider som ebøger | IT i undervisningen on Jan 27, 2013 at 13:54

Leave a Reply

« | »
Recent Posts


PagesSwitch to our desktop site