Dropbox – let adgang til dine filer overalt

Written by  //  13/02/2012  //  Kategorier, Værktøjer  //  1 Comment

db

Hvis du nogensinde har oplevet, at din gennemarbejdede og velsmurte powerpoint ligger på din hjemmecomputer istedet for din usb-nøgle, og du står 5 minutter før timens start og skal ryste en engagerende og inspirerende dobbeltlektion af dig på stående fod, kan Dropbox virkelig komme som sendt fra oven.

Hvad er så Dropbox? Dropbox er, som navnet kunne antyde, en virtuel opbevaringskasse, som man kan lægge stort set alle slags filer i. Navnet har et anstrøg af hemmelige agenter og dristige spioner over sig, da det er betegnelsen for et aftalt afleveringsted, hvor spionen kan lægge sine hemmelige dokumenter, så hans medsammensvorne kan hente dem og bringe dem hjem til deres efterretningstjeneste. I denne sammenhæng er det en mappe på ens computer, som synkroniserer alt indholdet op på ens dropboxkonto ude på nettet, hvorfra man altid kan få adgang til det.

Der er to elementer i Dropbox. Dels ens online konto på www.dropbox.com og dels mappen på ens computer. Når man går ind på dropbox’ hjemmeside mødes man af en stor downloadknap. Dropbox fungerer til Windows, Mac, Linux og på flere mobile platforme herunder både Android og iPhone. Man downloader programmet, og følger instruktionerne til installationen af programmet. Når dropbox er installeret guides man igennem en opsætning, som man kan vælge blot at følge. Indledningsvis vil guiden spørge, om man er eksisterende dropboxbruger eller ny bruger. Her vælger man den mulighed, der passer på en og følger guiden. Nye brugere vil skulle oprette en dropboxkonto og aktivere den. Dropbox vil derfor sende en mail til den emailadresse man angiver, som man skal huske at verificere. Herefter kan man gå videre med opsætningen af dropbox. Man får muligheden for at vælge om man vil nøjes med den gratis lagerplads, som Dropbox tilbyder, eller om man vil opgradere. De fleste kan klare sig et langt stykke af vejen med de gratis 2GB som følger med en dropboxkonto. Efterfølgende bliver man spurgt om man vil foretage en typisk installation eller en avanceret installation. Den typiske intallation vil placere dropboxmappen i computerens “hjemmemappe” eller roden i harddiskens hierarki. Hvis man selv vil vælge, hvor dropboxmappen skal placeres, vælger man muligheden avanceret. Her får man muligheden for at placere sin dropboxmappe, der hvor man finder det mest praktisk. Erfaringen herfra siger at skrivebordet er det mest praktiske sted, da mange i forvejen bruger skrivebordet til at lægge midlertidige filer.

Inden opsætningen er færdig kan man vælge, hvilke mapper man ønsker at synkr0nisere via dropbox. Her skal man være varsom, for hvis man vælger sit musikbibliotek og sin billedmappe, bliver de 2 gratis gigabyte hurtigt fyldt op. Hvis man ønsker adgang til sin musik og sine billeder overalt i verden, kan man opgradere dropbox til 50 eller 100 GB. Så er der bedre plads til ens filer. Hvis dropbox virkelig skal komme til sin ret i forbindelse med ens arbejde, så kan det være godt at synkronisere ens dokumentmappe med dropbox. På den måde gemmes alle wordfiler, powerpointfiler automatisk i dropbox. Så risikerer man ikke at stå i den situation, der blev beskrevet i starten.

Hvis man har mere end én computer, er det smart at installere dropbox på dem alle sammen. Hver gang man åbner sin computer, vil dropbox automatisk synkronisere alle ændringer til computeren, så dropbox folderen er ajour. Hvis man sidder ved en computer, som ikke er ens egen har man stadig adgang til sin dropbox. Istedet for at installere programmet, kan man logge ind på sin dropboxkonto via dropbox.com. I øverste højre hjørne er der en login mulighed. Det er smart, for på den måde kan man arbejde med sine filer overalt i verden, så længe man har adgang til internettet. Webadgangen til dropbox rummer også mulighed for at uploade filer.

Endnu en smart funktion i dropbox er i den folder, som ved installationen automatisk bliver oprettet, der hedder public. Filer man lægger i denne mappe har man mulighed for at dele med andre. De er altså ikke automatisk tilgængelige for offentligheden, men man har muligheden for at gøre dem tilgængelige. Hvis man højreklikker på en fil i publicmappen kan man se et menupunkt der hedder dropbox. Når man holder musen over dette menupunkt kan man se valgmuligheden copy public link.

Public link i Dropbox

Hvis man gør det, placerer dropbox et link til filen i udklipsholderen. Efterfølgende kan man sætte linket ind i en mail, på en hjemmeside, på en konference i et konferencesystem eller for den sags skyld på facebook. Det gør, at alle der klikker på linket downloader filen, det linker til. Det er en smart og fleksibel måde at dele alverdens filer med folk. Hvis man holder sig til at dele med sine elever, vil man ikke få problemer med mængden af trafik fra ens dropbox. Hvis man deler linket med den bredere offentlighed kan man opleve, at hastigheden på downloaden bliver sat ned fra dropbox’s side. Dette er sikkert fordi, det ikke er meningen at folk skal benytte servicen som en decideret filserver men mere benytte den til at dele en fil i ny og næ.

Gå ind på www.dropbox.com og læs mere om mulighederne i Dropbox. Her kan du også se en video, som forklarer hvordan Dropbox fungerer.

One Comment on "Dropbox – let adgang til dine filer overalt"

Trackbacks for this post

  1. Google Drive – 5GB gratis plads på nettet | IT i undervisningen

Leave a Comment

comm comm comm

Switch to our mobile site