IT i undervisningen« | »

Download videoer fra nettet

Der ligger mange brugbare videoer på nettet, som lærere over hele landet dagligt gør brug af i undervisningen. Desværre er det langt fra altid sikkert, at den video man fandt aftenen før sin lektion, rent faktisk er tilgængelig dagen efter. Det frustrerer mange og gør at mange efterspørger programmer, der nemt kan hente indhold på nettet, så man har det på sin egen computer. Der findes flere af den slags programmer. Det skal nævnes, at man kan komme ud i en juridisk gråzone, når man downloader videoer fra nettet. Jeg vil lade det være op til den enkelte at vurdere, om den video man henter er ulovlig eller ej.

Når man streamer en video fra nettet lagres videoen rent teknisk på ens computer. Det kaldes en buffer, og bruges til at sikre, at videoen kan afspilles uden afbrydelser i tilfælde af, at ens internetforbindelse varierer i hastighed. Det er denne buffer, downloadprogrammerne udnytter.

Der er mange forskellige redskaber til at gemme video fra nettet. Nogle er selvstændige programmer. Andre er browser-tilføjelser, som reagerer, når der er indhold på den side man besøger, som kan downloades. Den sidste kategori er den nemmeste at bruge, men samtidig dækker den ikke alle typer videostreams. Nogle websites maskerer deres videostream for at undgå, at disse browsertilføjelser kan opfange dem. Til den type videostreams må man ty til et selvstændigt program. Her vil jeg omtale to metoder til at downloade video fra nettet.

En af de mest populære browsertilføjelser til video-download er firefox-plugin’et download helper. Når man har tilføjet plugin’et til browseren, vises der et lille 3-farvet ikon ved siden af frem og tilbage-knapperne.

downloadhelper

Når man befinder sig på et website, der har medieindhold, som downloadhelper kan genkende, skifter ikonet farve fra 3 gråtoner til 3 farver og begynder at rotere. Man klikker derefter på pilen ved siden af ikonet og vælger den fil man vil downloade. Computeren henter derefter filen og lægger den ind i “hentede filer” eller “overførsler”. Man skal lige være opmærksom på, at man skal starte videoen på siden, inden download helper registrerer, at den er der.

Download helper virker til de fleste gængse videotjenester på nettet, såsom Youtube, Vimeo og lign. Den kan desværre ikke hente video fra DR.dk eller TV2.

Til det formål må man benytte sig af et andet program. En del bruger Real Players downloadfunktion. Jeg er personligt ikke så begejstret for Real Player, så jeg vil i stedet anbefale programmet Jaksta her.

Jaksta koster ca.50$ at købe, men det er pengene værd. Det fungerer ved at man sætter det til at monitorere de videostreams, der tilgår computeren, og så downloader programmet automatisk videoen. Den kan også konvertere formatet, til ens iPad, iPhone eller blot gemme det, så ens computer kan afspille det. Jaksta virker på DR.dk og TV2. Man kan hente en begrænset prøveversion på Jaksta’s website og så beslutte sig om man vil ofre pengene på det.

Har du andre forslag til gode downloadprogrammer eller browser-plugin’s, så skriv dem endelig i kommentarfeltet nedenfor.

 

Posted by on 29/10/2013.

Tags: , , ,

Categories: Gymnasiets fagrække, Kategorier, Lyd og Billede, Værktøjer

0 Responses

Leave a Reply

« | »
Recent Posts


PagesSwitch to our desktop site