dotEPUB – gem hjemmesider som ebøger

Written by  //  27/01/2013  //  Kategorier, Værktøjer  //  1 Comment

dotepubskærm

Mange undervisere bruger internettet til research og vidensopsamling. Mange har nok også oplevet, at en hjemmeside, man tidligere har besøgt, pludselige ikke længere er tilgængelig, eller at indholdet er blevet ændret. Internettet er på mange måder flygtigt. Aviserne redigerer eksempelvis lystigt i allerede publicerede artikler, så indholdet, man læste igår, kan være anderledes idag. Hvis man vil bruge artikler fundet på internettet i undervisningen, har man altså brug for en måde at gemme indholdet på.

Man kan selvfølgelig markere teksten i artiklen og kopiere den over i et dokument. Det er bare ikke altid, at formatering og lign. fungerer optimalt på denne måde. Man kan klippe hjemmesiden ind i Evernote (som beskrevet her), eller man kan downloade teksten som en ebog ved hjælp af browsertilføjelsen dotEPUB. Det gør det nemt at læse teksten på en iPad/tablet, en mobiltelefon eller en ebogslæser. Den kan naturligvis også læses på en computer ved hjælp af programmet Calibre, som er et open source, gratis ebog-administrationsprogram og ebog-læser til computeren.

dotEPUB kan anvendes på to måder. Hvis man bruger Chrome eller Firefox til at navigere på internettet, så kan man downloade browsertilføjelsen fra dotEPUBs hjemmeside. Her kan man også læse, hvordan man kan bruge dotEPUB i andre browsere, ved hjælp af et særligt bogmærke, man opretter. Det er forklaret godt og enkelt på hjemmesiden. Her kan man også finde videoer, der forklarer brugen af værktøjet.

I Chrome og Firefox vil dotEPUB-tilføjelsen ligge som en knap i værktøjslinjen. Den er markeret med en grøn cirkel. Når man finder en artikel, man vil gemme, klikker man ganske enkelt på den grønne cirkel. dotEPUB vil derefter konvertere artiklens tekst til en ebog og downloade den til ens computer. Herefter kan man dele den med sine elever ved hjælp af Dropbox eller Google Drive. Man kan dele den ud på en usb-nøgle, hvis man hellere vil det. Filen ligger i ens download-mappe (også kaldet hentede filer eller lign.) og skal bare flyttes over dropboxmappen eller på usb-nøglen. Man kan på den måde opbygge et bibliotek af relevante artikler, som man er sikker på indholdet i, og som man let og enkelt kan dele med sine elever.

One Comment on "dotEPUB – gem hjemmesider som ebøger"

Trackbacks for this post

  1. Giv eleverne tekster som epub | Lektoren

Leave a Comment

comm comm comm

Switch to our mobile site