Digital billedbehandling – alternativer til Photoshop

GIMP

Der er ingen tvivl om, at Adobes Photoshop er den de facto standard, alle andre billedbehandlingsprogrammer måles efter. Photoshop er imidlertid også temmeligt dyrt og svært at komme igang med. Hvis man vil arbejde med digital billedbehandling i undervisningen, findes der glimrende alternativer, som i øvrigt er ganske gratis at downloade og bruge.

Det mest avancerede alternativ til Photoshop er open source programmet GIMP (Gnu-Image-Manipulation-Program). Selvom navnet på programmet måske virker en anelse useriøst, så er GIMP det program, der kommer tættest på Photoshop i funktionalitet. Man har mulighed for at arbejde med mange forskellige lag og på den måde opbygge sit projekt. Man kan retouchere og tilføje effekter og i det hele taget opnå mange af de samme resultater, som man kan med Photoshop. De mange funktioner gør også, at programmet har en temmelig stejl indlæringskurve. Det kræver en del øvelse at mestre og ikke alle funktioner er lige lette at gennemskue. Man kan heldigvis finde utallige instruktioner og instruktionsvideoer på nettet. Så en hurtig Googlesøgning vil ofte give en, den hjælp man behøver.

Picasa fra Google er et noget mere tilgængeligt program at anvende. Det rummer en række nyttige billedbehandlingsfunktioner, men langt fra så mange avancerede muligheder som GIMP og Photoshop. Alligevel kan man hurtigt bearbejde sine billeder, så de fremstår mere indbydende, end de måske gør når man lige har taget dem. Man har også mulighed for at tilføje forskellige forudindstillede filtre, så ens billeder kan få samme udtryk som man ser det på mobilapplikationer som eksempelvis Instagram.

Et webbaseret alternativ er Pixlr.com. Til forskel for de andre eksempler, fungerer Pixlr helt og holdent i browseren. Man skal altså ikke downloade og installere et program. Servicen rummer en lang række avancerede funktioner, som bestemt gør den værd at overveje.

De nævnte alternativer til Photoshop er alle programmer, der arbejder med de pixels ens billede har i forvejen – såkaldte bitmap-editors. Det vil sige, at hvis man eksempelvis ønsker at printe sit billede ud i et stort format, skal man sørge for at originalbilledet har en høj nok opløsning på forhånd. Den problemstilling kan man undgå, hvis man istedet arbejder med et vektorbaseret billedprogram. Standarden sættes her af programmet Illustrator. Illustrator er en del af Adobes Creative Suite, der også tæller Photoshop. Inkscape er et glimrende alternativ til Illustrator. Vektorgrafik giver til forskel fra bitmap-grafik mulighed for at skalere billederne ubegrænset. Det skyldes, at billedet ikke er opbygget at en endeligt antal pixels (defineret eksempelvis af det kamera, man har taget billedet med) men istedet opbygget af matematisk formulerede former. Det gør, at programmet blot skal beregne en ny værdi for billedets udseende, hvis man vil forstørre billedet. Det bliver med andre ord ved med at være lige skarpt uanset hvor stort, det bliver. Inkscape er altså ikke et program, der er velegnet til at redigere fotos med. Istedet kan man oprette spændende designs i et forholdsvis overskueligt program. På Youtube kan man finde en lang række instruktionsvideoer, der på pædagogisk vis forklarer, hvordan Inkscape fungerer.

Alle de nævnte programmer findes til både Windows og Mac, så man kan roligt bede sine elever om at hente dem ned på deres egne computere.

Find programmerne her

GIMP    Picasa     Pixlr    Inkscape

Leave a Comment

comm comm comm

Switch to our mobile site