IT i undervisningen« | »

Brug Youtube aktivt i undervisningen

Youtube er, udover at være kilde til megen underholdning og nuttede kattevideoer, også et arbejdsredskab, som undervisere kan drage nytte af på forskellig vis. Mange kan sikkert nikke genkendende til at youtube kan bruges i en snæver vending, hvis man lige vil vise et klip fra en film og man ikke nåede at købe dvd’en sidst man var ude at shoppe. Rigtigt mange klassiske scener fra store film ligger tilgængeligt på youtube. Det kniber selvfølgeligt med danske film og hvis man bruger klip fra youtube ofrer man ofte også underteksterne, men i en snæver vending, kan man sagtens anvende dem.

Mange gamle film ligger i deres fulde længde på youtube. Hvis man leder efter eksempler fra filmens barndom, er youtube et uvurderligt sted at starte. Et eksempel kunne være, hvis man kørte et forløb om vampyrer – noget som især pigerne i disse Twillight-dage er ret interesserede i, så kunne man sætte vampyrfilmen ind i en historisk kontekst ved at vise uddrag fra eksempelvis Murnaus Nosferatu eller Carl Th. Dreyers Vampyr. Begge film ligger i deres fulde længde på youtube her og her .

Youtube rummer også et væld af instruktionsvideoer med alt fra bageopskrifter til instruktioner i hvordan man geninstallerer operativsystemet på sin computer. En simpel søgning på youtube kan give et væld af information og lette-at-gå-til instruktioner om mange ting. Man skal selvfølgelig forholde sig kritisk til indholdet i videoerne, da de gode råd ikke nødvendigvis bliver kontrolleret af uafhængige kilder. Imidlertid kan man komme langt ved at læse kommentarerne nedenunder videoen. Hvis en video ikke leverer det den lover, skal det nok fremgå af kommentarerne efterfølgende.

I undervisningen kan man også bruge youtube direkte. De fleste elever i de store klasser samt gymnasiet har smartphones i lommerne. Disse telefoner har næsten allesammen muligheden for at uploade video direkte til youtube. Det kan man drage nytte af i undervisningen. I stedet for en klassisk fremlæggelse med tilhørende powerpointpræsentation kunne man bede sine elever om at optage en kort video, hvor de præsenterede deres resultater. Den kunne de lægge op på youtube og på den måde dele den med resten af klassen. De kan også optage videoer via deres computeres webcam og uploade det direkte til youtube. Man kunne forestille sig en aflevering i et sprogfag, hvor eleverne indtalte deres aflevering på webcam og læreren efterfølgende kom med kommentarer – altsammen på youtube.

Man skal dog være opmærksom på, hvor mange mennesker man ønsker at dele videomaterialet med. I uploadsektionen på en youtubekonto er der 3 muligheder. En offentlig mulighed, som gør videoen synlig for alle på internettet og som gør den synlig for youtubes søgning. En privat mulighed som gør videoen synlig for alle med dens specifikke link samt en mulighed, som kun gør videoen synlig for speciel inviterede personer. Umiddelbart vil en af de to sidstnævnte muligheder være bedst, idet man på den måde sikrer sig, at eleverne ikke føler sig udstillede for resten af verden. Man bør under alle omstændigheder tage snakken med sine elever om konsekvenserne af at uploade materiale til internettet, som efterfølgende kan være svært at slippe af med igen. Måske ønsker man ikke, at en fremtidig arbejdsgiver kan finde ens præsentation af korruption i bankverdenen, hvis man netop søger arbejde i en bank? Her har vi som lærere et ansvar for at lære vores elever, hvad konsekvenserne af at dele materiale på internettet kan være. Det være sagt, så er der ingen grund til at undlade at benytte en service som youtube aktivt i undervisningen. Læringspotentialet er bestemt tilstede.

Posted by on 10/01/2012.

Tags: , ,

Categories: Lyd og Billede, Mobil

2 Responses

  1. [...] Wall.fm har andre gode værktøjer. Der er mulighed for billeddeling og indlejring af videoer. Man kan kombinere Wall.fm med en konto på Youtube og samle klassens arbejder på et sted. Læs mere om brug af Youtube i undervisningen her. [...]

    by Wall.fm – små lukkede sociale netværk | IT i undervisningen on Mar 24, 2012 at 15:33

  2. [...] deles via Youtube. Både Android og iPhone understøtter direkte upload til Youtube. Læs eventuelt denne artikel om brug af Youtube i undervisningen. Det kan være en god ide at oprette en klassekonto til [...]

    by Videoredigering på mobilen | IT i undervisningen on Jan 8, 2013 at 09:31

Leave a Reply

« | »
Recent Posts


PagesSwitch to our desktop site